Stränder på Bornholm

Stränder och badställen på Bornholm

Bornholm har allt från vita sandstränder till hemliga klippor man kan bada ifrån

Sandstränder
Galøkken, Rønne
I Rønne finns det i huvudsak två badstränder. Längst söder ut ligger Galøkken. En trevlig liten avsides strand. Den består av 3-5 små vikar. Varje vik är skild åt med ett stengärde. Sanden är fin och vattnet klart. Det kan vara lite sten i vattenkanten. Längre ut är det endast lite större stenar, som är lätta att undvika när man går ut.
Det finns inga toaletter eller möjlighet att handla mat och dricka i närheten.
Stranden ligger på gångavstånd från två av Rønnes stora boenden, Galøkken camping och Rönne Vandrarhem.

Antoinette, Rønne
I norra Rönne ligger stadens andra stora strand. Här kan man ligga med utsikt över Rönne hamn, och från avstånd låta blicken följa båttrafiken in och ut ur både småbåtshamnen och den stora hamnen. En fin sandstrand med räddningstorn på sommaren. Bakom stranden ligger en fin skog. Både skog och strand sträcker sig ända från Rönne till Hasle. 

Toalettbesök och handla dricka och mackor kan man göra på Nordskogens camping, som ligger 150 meter från stranden. 

Skovly Strand, Hasle
Går man från Antoinette till Hasle, kommer man till Skovly. Det är ingen tydlig markering, som skiljer stränderna på denna sträcka. Den har samma struktur som Antoinette; sandstrand, sandbotten och är en relativt bred strand. Ligger 50 meter från Hotel Skovly, där man kan handla mat och dricka. 

Sandvig Strand, Sandvig
En strand mitt inne i stan, med en klippvägg som bakgrundsbild. Nedanför Sandvig och den fina strandpromenaden ligger Sandvig strand. Här finns en brygga man kan hoppa ifrån, som går ända in till stranden. Sanden är mjuk, och det är sandbotten långt ut. I ena änden av stranden ligger mysiga Sandvig hamn, medan klipporna avgränsar den andra änden.

Var uppmärksam på att det kan vara strömt, det finns bojor och avspärrningar längst ut.
I Sandvig finns det fina ställen för att ta en glass, äta lunch och mera. 

 

Næs Strand, Allinge
Precis nedanför Allinge Badehotel ligger Næs Strand. Hit kommer lokalborna från Allinge när de skall bada. Det finns en liten badbro som man kan bada ifrån. En väldigt liten men gemytlig strand. Lite grövre sand och med lite mer sten och tång än de flesta andra sandstränder. Ligger bara 100 m från Nordbornholms rökeri där man kan handla mat och dricka. 

Sandkås Strand, Sandkås
En trevlig sandstrand nedanför kustvägen på östra sidan. Längs stranden finns block med klippformationer, lämpligt för dem som föredrar att sola på de varma klipporna. Det är sandbotten om man vill vada ut. Alternativt kan man använda badbryggan som ligger i norra änden av stranden. Det är också i norra änden man kan parkera sin bil, hitta toaletter och handla i glasskiosken.
Går man upp på huvudvägen och ner mot Tejn hittar man minigolf, för de som är sugna på annat än att ligga på stranden en hel dag.

Balka Strand, Balka-Snogebæk
Populär strand för de lokala från östra delen av ön.
Stranden är 1-2 kilometer lång, med träd i bakgrunden, som fångar upp vinden från väst. Balka ligger mellan Snogebæk och Nexø på östra sidan av Bornholm. Sanden är fin, och det är långgrunt en bra bit ut. På stranden erbjuds en massa vattensporter, till exempel windsurfing. Man kan köpa timmar eller kurser, både för nybörjare och mer avancerade. Dessa aktiviteter pågår längre ut på vattnet, så att det inte stör badgästerna. På ena sidan finns Strandhytten, som säljer lunch och glass, och där det finns möjlighet att spela minigolf. Här finns också offentliga toaletter.
I Snogebæk finns det flera restauranger och ställen att shoppa.

Dueodde, Dueodde
Bornholms, Danmarks – kanske Europas – bästa badstrand. Stranden sträcker sig över flera kilometer. Den östliga delen gränsar upp emot staden Snogebæk. Bredden på stranden är på vissa ställen över 100 meter. Vill man inte ligga på de stora sandytorna finns det massor av dynor där man kan lägga sig. Vattnet är långgrunt, vilket gör det optimalt för barnfamiljer. Visa sträckor har ’rev’, vilket gör det djupare på vissa ställen, och därmed attraktivt för en äldre publik.

Det finns parkeringsplatser 500 meter från stranden. Här hittar man också toaletter och glasskiosk.

Boderna Strand, Boderna
En av de två större stränderna på södra ön, söder om Åkirkeby. Hela södra kusten är en lång strandsträcka, där det finns organiserade stränder. En av dessa är Boderna. 1-2 kilometer lång och 20 meter bred. Det är sandbotten hela vägen ut. För den som inte vill ligga på stranden hela dagen finns det ett trevligt skogsområde bakom stranden som är bra för små vandringsturer. Vill man på utflykt till andra stränder, är det bara att gå antingen öst eller väst längs vattnet, så möter man andra vikar där man kan bada.

Boderna ligger i ena änden av stranden. Här hittar man en liten mysig hamn. Det finns också glasskiosk, toalett och en trevlig klädesbutik.

Bo nära några av sandstränderna

Fredensborg Badehotel

Trevligt och modernt badhotell som är renoverat i 2018. Ligger i utkanten av Rönne med utgång till havet och vacker uttsickt från rum och restaurang. 

Hotel Skovly

Unikt läge mit i skogen med skogsled ner til havet och egen strand. Fräscha rum och trevlig restaurang för frukost. Perfekt för den som vill blanda ro med aktiv semester. 

Allinge Badehotel

Gammal korsvirkesgård i Allinge nära byns enda badställe. Unikt läge ända ner till havet. Trevlig trädgård var man kan njuta utsikten med en drink. Trevliga rum. 

Badklippor
Høl, Listed
100 meter norr om den lilla hamnen ligger det en liten stenstrand som heter Svalpen. Det är grov sandbotten kombinerat med klippor. Man kan gå ut i vattnet men man kan också klättra upp på klipporna längs viken, och hoppa i därifrån. Viken är 30 meter lång och 5 meter bred.

Vid den lilla parkeringsplatsen finns det en toalett för badgäster. Går man 100 meter kommer man till Listed hamn. Här hittar man Bay Frost, som serverar mackor och eftermiddagskaffe. Hummerhytten, serverar fisk och skaldjur från ett gammalt rökeri, och till sist finns en vinbar i ett gammalt isbruk vid hamnen.

Hullehavn, Svaneke
I Svaneke finns det en liten yta som heter Hullehavn. Det är en gammal ’hamn’, där man badar från klippor. Längst ute på den gamla kajen finns en trampolin man kan hoppa ifrån. Det finns även en yta med sand. Det är lite grövre här jämfört med andra stränder. I vattnet är det sten/klipp botten. Längst in är perfekt för småbarn. En liten yta där det är grunt, med naturlig avskärmning.

Det finns en beachvolleybana som är väldigt populär. Ta med boll, eller spela med lokalborna.
Längst bak på stranden hittar man den charmiga kiosken/cafe Syd Øst för Paradis. Här serveras dricka, lunch, tapas och lite glass. Tröttnar man på sanden kan man slappa i deras loungemöbler. På kvällen är det även livemusik.

Årsdale, Årsdale
I den lilla fiskebyn Årsdale, mellan Nexø och Svaneke, kan man på andra sidan udden från hamnen, mot Nexø, bada från klipporna. De mjuka, låga klipporna är perfekta att gå ut på och ta ett hopp ner i djupet.

Man bottnar inte här, och det är endast lite tång. I Årsdale finns det toaletter. I Årsdale kan man även äta en lunch på det lilla rökeriet.

Svenskerhavnen, Nexø
Mellan Nexø och Årsdale hittar man Svenskerhavnen. Från huvudvägen svänger man ner på en liten grusväg. På slutet hittar man en liten parkeringsplats där man kan ställa bilen. Gå mot Nexø. Här hittar man en liten vik i klippformationen, som är underbar att bada i.

Man kan ligga på de varma klipporna och njuta av solen och utsikten mot Christiansø och östra delen av Östersjön. Var uppmärksam på att det inte finns toaletter här, och ej heller möjlighet att handla lunch eller liknande. Så ta med det du behöver för dagen och njut av en stilla dag.

Om du vill nära badklipporna

Stammershalle Badehotel

Ett renoverat badhotell men med sin egen badhotell-stil. Gamla plank golv och klassiska tapet ger en unik atmosfär i rummen. Även en av Bornholms bästa restauranger och läge med utsikt till Östersjön. 

Siemsens Gård

Gammal korsvirkesgård i Svaneke, som är den mest attraktiva stad på östra Bornholm. Från terrassen kan man njuta v både utsikt och god mat. Fräsha rum och bra service.

Hotell Klippen

Ligger på klipporna ovanför Gudhjem. Man ser havet nedanför och i bland Christians Ö. Rummen är nyrenoverade och fräscha, och dom flesta har havsutsikt.