rökerier på Bornholm

Rökerier på Bornholm

ETT RÖKERI ÄR INTE BARA ETT RÖKERI.....

Se till att åka till en plats där detta gamla hantverk finns kvar!

Rökt sill och Bornholm är två saker som går väldigt bra hand i hand. Rätten “Sol Över Gudhjem”, kanske Bornholms mest kända maträtt, består av just rökt sill. 
Rökerier finns det gott om runt hela Bornholm. Varje stad med respekt för sig själv, har ett rökeri. 
Vi har valt ut våra favoriter, som vi tycker om att besöka, när vi är på ön.

Svaneke Røgeri, Svaneke

Lite bort från centrum och torget, ut mot havet och mot Listed ligger detta välrenommerade rökeri. Det ligger på klipporna, där man har en majestätisk utsikt över Östersjön, och vissa dagar kan man se Christians Ø. De har inrett en restaurang och en butik på samma plats. Vi rekommenderar både och. Det är alltid trevligt att ta med sig och cykla eller gå till ett vackert ställe i naturen. Men det är lika trevligt att sitta kvar. Utöver den rökta sillen så klart, är vi förtjusta i deras varmrökta lax, som är vår favorit här. 

Rökeriet öppnar till påsken, och har sen öppet säsongen ut till 21 oktober. 

Nexø Gamle Røgeri, Nexø

Kör man från Nexø till Svaneke, ser man rökeriet på höger sida, 200 meter innan man kör ut från Nexø. Det är nästan omöjligt att missa, med de karakteristiska skorstenarna. Utöver sill och lax, så är särskilt den rökta makrillen helt fantastisk här! Alla andra rökerier röker sina makrillar som filéer, men här röker man dem hela, vilket ger en fantastisk smak. 
De har även börjat röka annat än fisk – du kan köpa korvar, ostar, kött och mycket mera. Se efter vad de erbjuder för dagen genom att köra ner och hälsa på, och kom alltid ihåg att ta med en makrill hem till lunchen. 

De har öppet varje dag från april till oktober. På julen öppnar de upp, i några dagar, så att lokalborna kan få sin fisk och sina skaldjur till julbordet. 

Nordbornholms Røgeri, Allinge

I Allinge längst ute vid vattenkanten, ligger detta rökeri. I deras butik vid ena ingången kan man köpa fisk och skaldjur som man kan ta med sig hem till lunch eller kvällsmat. Runt hörnan från deras butik hittar man deras restaurang. Här kan man njuta av Nordbornholms specialiteter, eller den stora fiskbuffén som är extremt populär. Från restauranglokalen har man vacker utsikt över Östersjön, som börjar bara två meter från fönstret där man kan njuta sin fisk och sina skaldjur.

Rökeriet öppnar till påsken och har sen öppet alla dagar fram till oktober. 

Här bor vi, när vi äter sill på Nordbornholms Rökeri - och vi kan ta med oss sill och makrill hem för att fixa vår egen lunch.

Pension Sandbogaard

Trevligt pensionat i sommarstaden Sandvig. Retro inredning i mormor-stil. Varje morgon serveras Heidis hemmabakade bröd, med olika hemmagjorda pålägg och sylt. Det är så gott, att folk kommer bara för frukosten.

Tines Gjestehuz

Drivs av Tine som bor där själv. Klippor i trädgården, som barnen älskar att leka på. Möjlighet för morgondopp på andra sidan vägen. Två minuters gång från fantastisk vandringsled till Hammershus. 

Storløkke Feriepark

Semesterlägenheter med gångavstånd från Allinge. Man bor i eget hus, men ett billigare alternativ än sommarstuga. Stora gemensamma områden för barnen; Pool, lekplats, utegym och grillplatser.

Bakkerøgeriet, Pedersker

Innan man svänger ner mot hamnen i Västra Sömarken kommer man till Bakkerøgeriet. Man träder rakt in i butiken. Bakom kassan tittar man rakt in i den lilla rökugnen, där sill och makrill tillagas varje dag. Man kan så klart köpa med sig hem, men man kan även äta på plats. Fortsätter man in i lokalerna finns det en vacker uteservering, där man från höjden har en vacker utsikt över havet och hamnen nedanför. Var även uppmärksam på att de ibland har musikkvällar med liveband. 

Bakkerøgeriet öppnar i slutet av april. 

Hasle Røgeri, Hasle
I utkanten av Hasle, ända nere vid havet, ligger rökeriet i ett öppet landskap. Det är lätt att komma till både med cykel och bil, och det finns en fantastisk lekplats för barn bakom rökeriet. Rökeriet är ett av de mest välbesökta på Bornholm, och helt klart vår favorit på västra sidan av Bornholm. 

Rökeriet har öppet från slutet av mars till slutet av oktober.