Restaurang på Bornholm

Restauranger på Bornholm

Något för varje smak

Bornholm förknippas av många med mat och gastronomi. Särskilt det senaste decenniet har Bornholm vuxit fram som ett nytt matmekka, inte bara i Danmark utan även internationellt. Det har hänt i samband med att vissa av matproducenterna har börjat exportera, men också för att restaurangerna har nått en nivå som gör att folk vill resa för att äta på Bornholm. Vi har försökt samla en lista över våra favoriter. Allt ifrån fine dining, till det lilla lunchstället och vidare till vad som funkar bäst för barnfamiljer. Se även vår guide till några av de många matproducenterna runt omkring på ön här. 

Value for money – valuta för dina pengar
Vi har hittat tre restauranger där vi tycker man får mycket för pengarna. Det kan vara allt från maten på tallriken till upplevelsen i restaurangen! 
NO 9
Ligger på ett bra läge längst ner i Allinges hamn, på ett lagom gångavstånd från de olika hotellen och pensionaten i Allinge och Sandvig. Michael och Dan serverar vad de själva kallar för dansk sommarmat. No 9 erbjuder ofta en rad olika snacks att börja med. Sen erbjuder de en handfull huvudrätter, alla till samma pris – ungefär 125 DKK per rätt, och till slut ett par efterrätter, som kostar 90 DKK. Ett väldigt enkelt upplägg, men med otroligt bra mat och smak för pengarna. 

Provianten
En trevlig bar och restaurang mitt i Gudhjems hamn. Den har öppet året runt – mycket på sommaren och lite mindre på vintern. De serverar vin och snacks hela dagen. På kvällen serveras kvällsmat, där de har 1-2 rätter att välja mellan. På onsdagarna är det ‘Fællesspisning’, vilket betyder långbordsmiddag, där alla sitter tillsammans och äter. Provianten lagar då en rätt, som alla får serverad. 

Restaurant Bryghuset
På Svaneke Torg ligger det gamla Svaneke bryggeri. På grund av deras framgångar blev lokalerna för små för bryggeriet, men man behöll dem och gjorde en restaurang i stället. På lunchen serveras bra smörrebröd. På kvällen är det särskilt deras bryggerben (revbensspjäll), som vi njuter av. De har en stor salladsbuffé och gillar man inte kött har de även ett par fiskrätter. Det är också ett väldigt bra ställe för barnfamiljer! 

Hög nivå
Detta är ställen som har fått bra kritik från nationella tidningar och veckopress. 
Kadeau
Den första bornholmska restaurangen med en Michelinstjärna. Kadeau har blivit ett ställe man reser till för sin egen skull. Folk åker från Kanada, Tyskland, Japan och andra länder. Kadeau serverar en meny som kan njutas från de underbara lokalerna ända ut till havet. Läs mer om Kadeau här.

Molen
Restaurang Molen ligger lika nära havet som Kadeau – kanske ännu närmre, men det är en mer industriell känsla där det är beläget i Nexö hamn. Molen drivs av den kunnige Daniel Kruse, som i många år har berömts i hela Danmark för sina efterrätter. Ett mycket prisvänligt ställe, med tanke på den höga nivån. Läs mer om Molen här. 

Stammershalle
Restaurangen ligger i det trevliga hotellet med samma namn. Här sitter man vid vackert dukade bord med utsikt över klipporna och Östersjön. Här har de öppet både till lunch och kvällsmat. Man kan fritt välja om man vill ha à la carte eller avsmakningsmeny. Läs mer om Stammershalle här.

 

Barnfamiljer
Vi har försökt välja ut ett par ställen som vi tycker är lämpliga för barnfamiljer. Bara för att restauranger välkomnar och passar för barn behöver man på Bornholm inte tumma på matens kvalitet. Vi tror att vi har hittat den perfekta mixen. 

Gästgiveren
Det populära musikstället i Allinge, som du även kan läsa mer om här, serverar dagligen kvällsmat. De erbjuder endast en rätt och den rätten är grilllbuffé! Men det grillade håller mycket hög nivå och kompletteras av en rad olika sallader och bröd. Maten serveras alltid i samband med konserten. Från grillen kommer det både kött och fisk, och man märker att dom inte gör annat än att grilla. Detta funkar bra för barnen, som mellan maten fritt kan springa runt i den stora trädgården och leka med de andra barnen medan föräldrar äter upp, och musiken skall börja. Även om ni inte känner till artisten som spelar, så testa ändå på att besöka grillbuffén en kväll och lyssna på lite trevlig dansk sommarmusik. 

Pakhuset
Restaurangen ligger mitt i Svaneke, mellan torget och hamnen. Sedan sin första öppningsdag har restaurangen alltid attraherat barnfamiljer – både lokala och turister. Maten är god, och man hittar alltid något som barnen tycker om. Det serveras både fisk och kött, efter att man har njutit av den stora salladsbuffén. Till efterrätt väljer barnen till 99% alltid samma rätt: Mjukglass. Ställets egna mjukglassmaskin körs varm på kvällarna, där barnen kan välja olika strössel och såser till. Pakhuset ligger på en gågata där barnen kan springa runt, om dom inte orkar sitta en hel kväll. 

Snabb lunch
Ibland behöver man något snabbt att äta. Kanske är man på väg mellan två attraktioner, eller också behöver man något vettigt i magen innan man skall tillbaka till stranden. Vi har våra favoriter för just dessa tillfällen. Dom är värda att leta upp! 

Hammerhavns Kiosken
Två minuters körning från Bornholms största attraktion ligger Hammerhavns Kiosken. Ett litet ställe, där man ibland måste ha tålamod. De gör nämligen så goda mackor att folk kör från hela ön för att smaka. Fantastiskt gott att njuta nere vid hamnen där kiosken ligger, men det går lika bra att ta med sig till exempelvis Hammerhus, eller till en vandring runt Hammerknuden. 

Rökeri
På rökerierna kan man sätta sig ner och få en stor lunch, om man älskar fisk. Men de har även mycket man kan ta med sig. Rökt makrill, kall- och varmrökt lax samt ‘Fiskefrikadeller’ (fiskbullar), är alla saker som är lätta att ta med och njuta på vägen. Se vår lista över våra favoritställen när det kommer till rökerier här.

Fish & Chips
Nere i Svaneke Hamn ligger en sillfabrik (Christianøpigens Sild). På sommaren öppnar de en liten lucka i väggen och serverar en rätt; Fish & Chips. Panerad torsk med pommes frites och olika såser. Lätt att ta med sig eller njuta ståendes i hamnen. Smakar underbart, och något som kan få även kräsna barn att äta fisk!