Restaurang Molen

Restaurang Molen

Känd Bornholmsk kock som är bäst i Danmark på efterrätter

Nexö hamn var på 80-talet ett ställe med mycket liv och folk överallt! Fiskeindustrin var på sin högsta topp, hamnen var full av båtar och båtarna fulla av fisk. På 90-talet slutade det, och det har gjort att flera av de bornholmska hamnarna har saknat liv och människor. I Nexö börjar det hända något, och det är inte minst på grund av Restaurang Molen. I den lilla lokalen längst ut i hamnen går det in ungefär 10-12 bord på ovanvåningen, medan bottenvåningen innehåller köket. 

Det har legat allt från cocktailbar till lunchrestauranger här, men allt har stängt ner igen efter bara ett par år. Restaurang Molen verkar vilja stanna längre än så. Krogen ägs och drivs av Daniel Kruse. Han är känd i Danmark som en av de absolut bästa efterrättskockarna i Danmark. Men han är inte bara bra på efterrätter. 2012 blev han årets kock i Danmark, vilket visar att Daniel kan mycket mer än efterrätter. 

Daniel Kruse bodde i många år i Köpenhamn och arbetade på de stora krogarna där. För några år sen ville den ursprungliga Bornholmaren tillbaka till ön, och han landade in på Restaurang Stammershalle. Med Daniel Kruse som kökschef såg dom till att vara med och utmana Kadeau som en av de bästa restaurangerna på Bornholm. 

Atmosfären på Restaurang Molen är väldigt intim. Det blir den nästan automatisk av den lilla, trevliga restauranglokalen. Servicen är på samma nivå som maten: Hög! 
Lite ovanligt för en restaurang på Bornholm, men Molen har öppet året runt. Det gör det möjligt att få väl tillagad mat på Bornholm året runt just nu. 

Stilen på maten är nordisk. Det är för mesta delen bornholmska råvaror som används i köket. Menyn byts varannan vecka och består i stort alltid av minst en fisk/skaldjursrätt och en med kött. Det finns en meny att välja av på kvällen. Den består av fyra rätter inklusive lite snacks innan middagen. Till lunch har man möjlighet att välja a la carte, om man inte tror man kan hinna med alla fyra rätter. Priset på maten är endast 425 DKK. vilket är ett mycket attraktiv pris med tanke på den nivån som maten ligger på. 

Våra utvalda boenden nära Nexø

Hotel Balka Søbad

Vill man njuta av lugnet före och efter ett besök på Molen, skall man bo här. Läget är bra i skogen och nära stranden. Man kan cykla till Nexø på 15 minuter. 

Siemsens Gård

Kanske det vackraste hotellet på östra sidan av Bornholm. Gammal korsvirkesgård med utsikt! Endast 10 minuter i bil från Restaurang Molen i Nexø. 

Nexø Hostel

Boende närmast Restaurang Molen. Standarden är inte hög, men det är dock ett hostel. Vill man kunna gå hem från Molen skall man bo här.