Regnväder

Regnväder på Bornholm

Soliga Bornholm på en regnig dag.


Bornholm är känt för det stället i Danmark med flest solskenstimmar på året. Många fördrar därför att åka hit för att ligga på stranden eller sitta i solen och äta rökt sill. Men även här kan det regna ibland, och vad skall man då göra? Den frågan får vi ofta. Vi har därför satt ihop en rad aktiviteter, som är trevliga att göra när vädret inte är som bäst.

Kultur

Hammershus Besøgscenter
Det nya besökscentret ligger 200 meter öster om Hammershus. De två attraktionerna är skilda åt av en stor klippravin. Den nya attraktionen i attraktionen är placerat efter inspiration från ritningar på 1970-talet som gjordes av den internationellt renommerade arkitekten Jørn Utzon. Inne i själva besökscentret finns en lagom stor utställning, som ger en bra bild av historiken kring Hammershus. Flera delar av den är interaktiv, vilket gör det roligt även för barnen.
På besökscentret finns även toaletter, en liten museumsshop och en restaurang där man kan handla lunch, kaffe, glass och lite annat.

Besök Hammershus även när det regnar. Man kann uppleva besökscenteret, som har en fin uttställning.   Man ser Hammershus från lång avstånd.

Bornholms Konstmuseum
Museet är ett av Bornholms mest attraktiva – Både när det kommer till utställningarna och arkitekturen. Båda delar kan man njuta på en regnig dag. Museets fasta utställningar hänger till vänster när man kommer in på museet. Här ser man antingen konstnärer som kommer från Bornholm, eller som målat motiv från Bornholm. Dom tillfälliga utställningar finns i bottenplan. Här hittar man ofta nya konstnärer.
Under hela ens besök, kan man njuta naturen utanför, utan at gå ut i regnvädret. Huset är byggt, så man hela tiden har utsyn till naturen.

Grønbechs Gård
Bornholms centrum för konsthantverk ligger i Hasle. I den gamla köpmannagården kan man uppleva allt från keramik, glas och textil. Till exempel är rummet på andra våningen helt och hållet för ACAB, som är en sammanslutning av alla Bornholms mindre konstnärer.
På Grønbechs Gård finns det också ett café var man kan njuta en kopp kaffe. Saknar man den lilla sista presenten, som man vill handla med från Bornholm, är detta också ett ypperligt tillfälle. Här finns en mindre butik, var man kan handla allt vad dom lokala hantverkarna har att erbjuda.

Shopping och klädesbutiker

För tjejer och kvinnor
Gutemensch i Rønne är den mest framgångsrika butik på Bornholm när det kommer till kläder för tjejer och kvinnor. Butiken har också lite för killar och män. Butiken har öppet året runt och ligger mit i gågatan.
Gutemensch förhandlar mest danska modemärken som Mads Nørgaard och Ganni, men också svenska Acne har dom att erbjuda.

Pojk- och herrkläder
Letar du efter en skjorta till vardagen, shorts till semestern eller en kostym till festen, då skall man åka till Nexø Herremagasin. Butikken har igennom snart 100 år hjälpt bornholmska pojkar och män att hitta rätt klädsel.
Här finns det kläder både till dom som prioriterar pris och kvalitet. Med danska modemärken som Les Deux och NN.07 och svenska Stenströms, Eton och Oscar Jacobson, finns det något för alla åldersgrupper.

Mode
Söker man det nyaste inom modebranschen, så finns det råd för detta även på Bornholm. Åker man till Achtung, så hittar man en av Danmarks mest framgångsrika modeaffärer i Danmark. Butiken är en del av Gutemensch i Rønne, men lever sitt helt eget liv. Butiken har ensamrätt på olika plagg och kollektioner, vilket är unikt för en butik på Bornholm. Dom lyckas även få dom begränsade kollektioner, som annars bara tillfaller dom mest framgångsrika affärer i Köpenhamn.
Achtung är dock bättre en alla dom i Köpenhamn. För kombinationen av mode och den personliga service och kunskapen är unik här i butiken.

För barn och ungdommar

Bio
Bornholm har trots sin storlek tre biografer som man kan besöka. Dom har öppet året runt, vissa dock flera dagar än andra.
Den största biografen hittar man i Rønne. Här har typisk dom stora danska och utländska filmerna premier. Rønne Bio har charmen som en liten biograf, men kvaliteten och komforten är i topp.

I Gudhjem hittar man Gudhjem Bio. En mindre biograf, som utöver att visa film också arrangerar konserter och föredrag. Platsen är begränsat, så se till at boka i förväg i fall det är en storfilm som går, eller det är dåligt väder.

I Svaneke hittar man Bornholms minsta biograf. Inredningen är interimistisk, med äldre stolar och annan inredning. Man skall uppleva Svaneke Bio, om man gärna vill uppleva en charmig och äldre biograf.

Bornholms sommerfuglepark
Har man behov för varme, även om det blåser och regnar utanför, då skall man åka till Bornholms Sommerfuglepark. Här kan man lära om allt från fjärilar och det tropiska klimatet och plantliv. Därför är temperaturen också så extrem hög.
Här kan man lära om den äkta naturen.