Museum

Museum på Bornholm

Njut av konst och kultur på fina museum

Bornholm erbjuder museumsupplevelser på allra högsta nivå både när det kommer till innehåll och presentation. Prova allt från det stora konstmuseet som erbjuder en varierad samling av konst med en relation till Bornholm, och vidare till små specialmuseum om allt från andra världskriget till lantbruk.

Bornholms Konstmuseum

Fantastisk arkitektur, underbar natur och massor av konst! Underbart läge ut mot havet i en byggnad som är en arkitektonisk pärla. Både den fasta utställningen och särutställningar har en tydlig relation till Bornholm. Konstmuséet visar både konst, konsthantverk och skulpturer. 

Oluf Høst Museet

Muséet finns i konstnärens gamla hem i Gudhjem. Muséet består av en rik samling av Oluf Høsts egna konstverk. Muséet ger en möjlighet att se ateljén som konstnären använde och uppleva den utsikt han själv hade när han arbetade på några av sina största konstverk. 

Bornholms Museum

Kulturhistoriskt museum i Rønne är huvudmuséet bland den grupp av museum som går under namnet Bornholms Museum. Här kan man uppleva fynd och kvarlevor från stenåldern till kalla kriget. Det finns ett aktivitetsrum där man själv kan uppleva hur en arkeolog arbetar. 

Flera museum

Bornholms Forsvarmuseum
Militärhistoriskt museum i Rönne för folk i alla åldrar. Här kan man uppleva allt från fordon, vapen, kläder och annat som relaterar sig till Bornholm och militär aktivitet. Mycket kring kalla kriget, men särskilt andra världskriget, där Bornholm hade en särskild roll, som inte många känner till – inte ens danskarna själva. Det var nämligen så att Bornholm blev frigjort ett år senare än resten av Danmark. Ryssarna erövrade Bornholm efter Tyskland hade gett upp i Danmark och på Bornholm. 

Erichsens Gaard
Upplev en gammal köpmannagård i Rönne med en vacker och idyllisk trädgård. 
Huset ligger i Rönnes gamla stadsdel, som bara den är värd ett besök. Det mesta är sig likt från 1800-talet när huset byggdes. Gå en tur runt i huset och upplev stilen från svunna tider. Upplev köket som fortfarande är aktivt, där man kan köpa pannkakor som lagas på gammaldags manér. Trädgården är öppen och här kan man njuta av sin egen mat som man kan ha med. 

Gudhjem Museum
Muséet ligger i en gammal nedlagd stationsbyggnad, från den gången det fanns järnvägar runt om Bornholm. Även om Oluf Høst har sitt eget museum i Gudhjem finns det en permanent utställning med stadens mest kända konstnär. Utöver de tre permanenta utställningarna hittar man också skiftande utställningar, som alla visas i den nya vackra tillbyggnaden. 

Martin Andersen Nexø museet
Martin Andersen Nexø är den mest kända författaren från Bornholm. Han skrev bland annat Pelle Erövraren som filmatiserades och vann en Oscar 1988. I Nexø står författarens hus kvar och kan upplevas av allmänheten.   

Besökscentrer

Några av Bornholms mest kända sevärdheter är fysiska platser utomhus. Till dessa har man utformat besökscentrum, där folk kan få information i samband med att man besöker sevärdheten. Dessa besökscentrum är väldigt informativa och hjälper till att förhöja upplevelsen och förståelsen av till exempel Hammershus.

Hammershus

Bornholms mest besökta sevärdhet är borgruinen med mer än 500 000 besökare om året. År 2018 invigdes besökscentret, som ut över att vara en arkitektonisk pärla, också skapar en fantastiskt informativ upplevelse till borgruinen som man kan gå upp och uppleva. 

Natur Bornholm

När naturvetenskap blir till underhållning. I Åkirkeby ligger det 3000m2 stora besöks- och upplevelsescentret. Här kan man prova på en jordbävning, tidsmaskin, se levande krokodiler och se hur Bornholm har utvecklats de senaste tusen åren!  

Melstedgaard/Gaarden

Ett frilandsmuseum och aktivitetshus för Bornholmsk matkultur. Här förmedlas gammaldags lantbruk och matkultur. Upplev levande djur och gamla maskiner. Här demonstreras gamla redskap och lantbruksmetoder. Det finns aktiviteter för både barn och vuxna.

Bo nära Bornholms fina museum

Stammershalle Badehotel

Ett renoverat badhotell men med sin egen badhotell-stil. Gamla plank golv och klassiska tapet ger en unik atmosfär i rummen, som ligger i huvudbygnaden. Närmsta hotellet, om man vill besöka Bornholms Kunstmuseum. 

Pension Holmegaard

Ett gammalt men välrenoverat korsvirkeshus i Sandvig. Rummen är renoverat med respekt för huset och dets historia, och på trots av det modernt. Trevlig och personlig service, som gör folk återkommer. 

Hotel Gudhjem

Mitt i Gudhjem ligger detta stora hotellet. Trevlig inner gård och endast två minutter ner till Gudhjem hamn, var man bland annat hittar Oluf Høst museet och dom bästa av Gudhjems restauranger.