matproducenter på bornholm

Matproducenter och affärer på Bornholm

Smaka på Bornholm

Bornholm har blivit känt för en rad olika matproducenter som odlar och producerar smakfulla råvaror, som säljs över hela världen. Många av producenterna har behållt sin kontakt med Bornholm, genom att fortsätta ha försäljning och produktion på ön.

Vi har listat fram våra favoriter, när det kommer till matproducenterna på Bornholm. Hos vissa kan man köpa produkterna, och hos andra kan man till och med se produktionen, när produkterna framställs. Det finns flera små butiker som är duktiga på att ha ett bra sortiment av Bornholmska produkter. Kanske man vill handla hem lite till grillningen hemma, eller bara ta med presenter på vägen hem.

Hallegård, Østermarie

Det som började med ett litet slakteri har nu växt till en liten gårdsbutik och ett trevligt cafe. Det kan vara svårt att hitta eftersom det ligger mitt ute i ingenstans. Jörgen Christensen blev fort känd på Bornholm för sina fantastiska skinkor och korvar. Senare kunde man även köpa fantastiska köttbitar, biffar mm. Allt från en bil som han körde från stad till stad på helgerna på Bornholm. Sen öppnade han ett nytt slakteri vid byn Østermarie. Här blev det även plats till en liten gårdsbutik där folk i stället kan komma till honom. Här kan man köpa korvar och skinkor, och lite annat.

I cafét kan man njuta av en trevlig lunch – allt från en tapastallrik till en god macka.

Bager Dam, Åkirkeby

Ett bageri i Åkirkeby, mitt på ön. Kända på flera ställen i världen för sina Rågkex. Grova kex som är gjorda för en liten ostbricka eller charkbricka. Kexen kommer i olika smakvarianter och kan köpas i bageriet där de tillverkas. Bageriet drivs nu av tredje generationen. Efter att farfar Johannes slutade tog sonen Jesper över. Nu har Jespers son Jakob kommit hem från Köpenhamn och fortskridit arbetet i bageriet.

Karamel Kompagniet, Gudhjem

I Gudhjem gör Anna och Carsten mjuka karameller på ett gammalt familjerecept från England. Mjuka karameller är svårare att göra än dom hårda, och kräver mer uppmärksamhet. Detta får de i Gudhjem. På den branta backen ner till hamnen ligger butiken, där de på sin tid också började att koka sina karameller. Karamellerna kan även köpas i de flesta butikerna på Bornholm.

Svaneke Ismejeri, Svaneke

Här lagar Jonas och hans fru glass, och det har de gjort sedan 2006. Det började med att de hade så mycket frukt och bär i trädgården att de inte hann göra något av dem. Senare kom de på att testa att göra glass utifrån frukten. Detta växte till en passion, och det som till en början innebar att de lagade glass till sina privata gäster, utvecklade sig till att de nu har en fin butik, och säljer glassen i flera butiker runt om i Danmark. Mejeriet och cafét ligger i ett vackert gult korsvirkeshus i Svaneke. Här finns en fantastisk innergård, där man kan njuta av sin glass, kaffe eller en öl.

På dessa boende både äter man och sover man gott.

Grønbechs Hotel

Stadshotell i sommarbyn Allinge. Ny renoverade rum, restaurang och bar för 2018. Modernt hotell som ligger i härtat av Allinge. Gåavstånd till hamnen och Gæstgivergården.

Fredensborg Badehotel

Trevligt och modernt badhotell som är renoverat i 2018. Ligger i utkanten av Rönne med utgång till havet och vacker uttsickt från rum och restaurang. 

Siemsens Gaard

Gammal korsvirkesgård i Svaneke, som är den mest attraktiva stad på östra Bornholm. Från terrassen kan man njuta v både utsikt och god mat. Fräsha rum och bra service.

Lakrids by Johan Bülow, Svaneke

Kanske en av de mest kända matprodukterna just nu är den Bornholmska lakritsen. Johan startade med att koka lakrits i en gryta hemma hos sin mamma. Sedan öppnade han sin produktion och butik på Glastorvet nere i Svaneke. Det var succé från början eftersom han sålde slut varje dag och inte hann med att göra nytt till dagen efter.

Johan har flyttat det mesta av sin produktion till Köpenhamn, men han har kvar den lilla lokalen i Svaneke. Här finns fortfarande en liten produktion, så man kan se hur man gör lakrits. Samtliga av alla sorter går att köpa nere i butiken.

Svaneke Bryghus, Svaneke

Bryggeriet började i korsvirkeshuset mitt på Svaneke Torg, men på grund av den stora succén fick de flytta till andra lokaler. Nu ligger själva ölproduktionen precis i utkanten av Svaneke. Ägarna har behållt korsvirkeshuset där produktionen började. Här kan man i dag komma in och få en ölprovning. Man kan även äta lunch eller njuta av deras kvällsmeny. Vi rekommenderar alla att åka hit och svalka av sig med en kall öl en varm sommardag. Ölen kan utöver i restaurangen även köpas i de flesta mataffärerna runt Bornholm. 

Oste Hørnet, Rønne

Nere i centrala Rønne ligger Oste Hjørnet, som är en ost- och delikatessaffär. Här kan man utöver att köpa alla de bornholmska ostarna, även köpa ostar från övriga Danmark och världen. Mycket trevligt om man planerar en tapaskväll hemma i sin stuga eller på hotellrummet. Oste Hjørnet erbjuder även utvalda korvar och andra bornholmska specialiteter.

Torvehal Bornholm, Rønne

Torvehal Bornholm i sydliga delen av Rønne ligger i ett gammalt slakthus. Torvehallen har blivit en samlingspunkt för alla bornholmska råvaror, så som är bekant från saluhallar och liknande i andra storstäder. Här finner man många kända bornholmska varumärken, men man hittar även dom små nystartade som inte har fått ut sina produkter i de stora affärerna än.
Där finns utöver de små mataffärerna även ett café som säljer kaffe och nybakade kakor.