Keramik

Keramik på Bornholm

Gammalt hantverk, moderna gallerier och verkstäder

Bornholm har en lång tradition inom framställning av keramik. Historiskt har det bland annat till grund av att Bornholm har en naturlig framkomst av bra lera som är lätt att få tag i. Redan under medelåldern såldes Bornholmsk keramik till grannarna i regionen. Från 1900-talet blev det mer industrialiserat på Bornholm. Nu finns det även en keramikutbildning på Bornholm, vilket skapar ett ständigt flöde av talanger till ön. Flera av dessa etablerar sig efter utbildningen, varför koncentrationen av duktiga keramiker är hög på Bornholm. 

Vi har så klart våra egna favoriter på Bornholm. Vi är övertygade om att även ni finner dom spännande. 

Hjorths Fabrik

Ett arbetande keramikmuseum med stolta traditioner i Rönne. Här kan man både se alla deras produkter, men även följa med när de producerar de olika bitarna. Hjorts Fabrik har blivit så populärt att restaurangen Noma har bett dem göra keramik till sin restaurang, och det japanska ‘IKEA’, Muji, har även fått upp ögonen för Hjorts. 

Lov i Listed

Denna verkstad drivs av paret Susanne och Torben Lov i den lilla byn på östra delen av Bornholm, Listed. Det är bara Torben som producerar, vilket gör att det är ett begränsat antal produkter, men alla är unika! De producerar bland annat till Michelinkrogen Kadeau och kocktävlingen Sol Över Gudhjem.  

Eva Brandt

Eva jobbar ut ifrån sitt eget hus i den gamla stadsdelen i Rönne. En liten verkstad där allt görs av Eva själv. Särskilt duktig på stora krukor och skålar. Mycket varierande utseende och design, men kvaliteten är alltid den högsta! Internationellt erkänd med flera internationella utställningar. Senast på Satchi Gallery 2017.

Flera keramiker

Else Linde
Else håller till i Østerlars, staden med den stora rundkyrkan utanför Gudhjem. Else inspireras av den bornholmska naturen. Else är autodidakt, men det har inte begränsat henne från att vara med på internationella utställningar. 

Cassius Clay
Detta är namnet på ett galleri och en workshop som drivs av två konstnärer. Den ena är Ann Charlotte Ohlsson som mest arbetar med skulpturer. Kollegan Anne Mette Hjortshøj jobbar primärt med brukskeramik. Galleriet ligger i Rönne. 

Cæcilie Kaas Jørgensen
Cæcilie är uppväxt på en annan ö, Stevns. Hon har dock fått sin utbildning på keramikskolan i Nexø. Här har hon också valt att fortsätta arbeta när utbildningen var klar. Cæcilie gör båda brukskeramik och skulpturer, och även ritningar/måleri. 

Susanne Culiner
Susanne är en av två på Galleri Culiner. Susanne är keramikern medan hennes man är fotograf. Galleriet ligger i deras privata hem, där produktionen också är. Susanne gör primärt skulpturer, skålar och serveringsfat. 

Sigurd Green
Sigurd representerar den äldre generationen av keramiker på Bornholm. Han har fått sin utbildning innan det överhuvudtaget fanns en organiserad utbildning, hos Hjorts Fabrik i Rönne. Från 1980 och 25 år fram tog han en paus från keramiken, men nu är han tillbaka i sin lilla verkstad i Rutsker på västra Bornholm. 

Bodil Brandt
Bodil håller till i Snogebæk på södra Bornholm. Här gör hon unika skålar, där hon använder en särskild teknik som heter Raku, ursprungligen japansk. 

 

Bo nära de små ställena

Pension Langebjerg

Trevligt pensionat i Sandvig. Helt nya ägare till stället, som fort har gjort vid den fina gamla järnvägsstationen. Vill man ha känslan av ett historiskt boende men modernt renoverat, är detta valet. En avslappnad och lugn atmosfär. 

Sandkås Badehotel

Klassiskt badhotell med havsutsikt och stranden nedanför. Inredningen är brittisk/skandinavisk, med vita möbler och marinblå och randigt på tyg och väggar. 

Pension Sandbogård

Pensionatet är inrett i ett gammalt korsvirkeshus i Sandvig. Ägarna har behållt många av de äldre möblerna och sedan kombinerat dem med moderna ting runt om på pensionatet. Det ger hela stället en modern retro look.