Kadeau

Kadeau Bornholm

Michelinkrog på en ö med mindre än 40 000 invånare

En sak är att det finns en Michelinkrog på Bornholm där det bor färre än 40 000 invånare. Något annat är, att den ligger så långt borta från allting, att det känns som en ren bedrift att Michelin ens hittade hit. 

Kör man söderut på landsvägen från Rönne kommer man efter 20 minuter till det första samhället. Det heter Pedersker, och från landsvägen måste man svänga vänster. Svänger man höger kommer man ner i det som heter Sømarken som är ett stort sommarhusområde. I Sømarken finns inga affärer, bara sommarhus, en fotbollsbana och sen Kadeau Bornholm. Längst ner på den väg man svänger av från landsvägen ligger Kadeau Bornholm. Bredvid en parkeringsplats för alla dem som under sommaren vill bada på den trevliga stranden där nere. (Läs våra tips om stränder här). 

Där Kadeau ligger i dag låg förut ett strandcafé. Här kunde barnen handla glass och till lunch kunde man kliva direkt upp från stranden för att äta hamburgare med pommes frites. 

I dag drivs Kadeau av de tre goda vännerna, och infödda Bornholmare, Magnus, Nicolai och Rasmus. De startade med detta stället på Bornholm, som sedan har vuxit med flera restauranger i Köpenhamn. Kadeau Köpenhamn, som är namnet på deras ‘vinterrestaurang’ i Köpenhamn fick den första Michelinstjärnan. Sen under 2018 fick de sin andra. Trion driver dessutom en rad mindre restauranger och gastronomiprojekt tillsammans. Detta har gjort att öppningstiderna på Kadeau Bornholm blivit färre och färre. Numera startar säsongen först någon gång i maj och slutar i september. I juli och lite in i augusti har Kadeau Bornholm ofta öppet både till lunch och kväll, medan det i maj, juni och september bara är kvällar och då i slutet på veckan de har öppet. 

Mycket har hänt sedan Kadeau öppnade i den fantastiska lokalen som det ligger i dag. Bland annat maten: sen första öppningsdagen har det varit Nicolai som har varit kökschef. Han är autodidakt och har aldrig genomgått en kockutbildning. När Kadeau öppnade började de med tre rätter för 300 kr. Bra råvaror och vällagad mat, men en helt annan stil än de har blivit kända för i dag. 

Man kan fortfarande få kött, men mycket av fokus i dag ligger på grönsaker och fisk. Grönsakerna har Kadeau börjat odla själva på en mark inte långt ifrån restaurangen. Det de inte hinner använda när grönsakerna och bären mognar under våren och sommaren, ser de till att sylta så att de kan användas senare under året. Detta gör också, att maten har en tydlig relation till Bornholm. Det är bara när råvarornas kvalitet inte är hög nog på Bornholm som de hittar dem någon annanstans i Danmark. 

Kadeau Bornholm erbjuder två avsmakningsmenyer. En stor som de har döpt till Bornholmerbank och en liten mindre som heter Pederskerbank. Utöver menyerna serveras en rad snacks innan man börjar så vi kan garantera, att man inte går hungrig därifrån – varken på mat eller upplevelser. För samtidigt som man njuter maten har man direkt utsikt till havet, som ligger 15-20 meter framför en. Oavsett om det är svart och blåsigt eller blått och vindstilla, är det underbart att njuta av. Under de varma sommarkvällarna kan man ha turen att det tänds ett bål bredvid terrassen, där man kan njuta av sitt kaffe, vin eller bara sitt sällskap. 

 

Tre ställen att bo när du skall besöka Kadeau Bornholm

Fredensborg Badehotel

Detta är ett nyrenoverat och modernt hotell i Rönne. För de som vill bo nära kommunikationer som flyg och båt är Fredensborg ett trevligt ställe. Hög standard och trevlig service. 

Rosengård Vandrehjem

Rosengården är det ställe som ligger närmst Kadeau. Det ligger i grannbyn Boderne, men det tar ändå 10 minuter i bil. Enkel vandrarhemsstil med trevligt värdsskap. 

Hotel Siemsens Gård

För dem som passar på att ta en längre semester i samband med besök på Kadeau, rekommenderar vi Siemsens i Svaneke. Upplev byn där grundarna bakom Kadeau själva växte upp.