Info Gudhjem

Gudhjem

Gudhjem ligger på en klippa som skjuter ut i havet vid en kust som är sönderskuren av små vikar och kantad med farliga rev. Bebyggelsen söker sig terrassformigt från den flata klippan alldeles vid kusten och uppåt berget Bokuls sluttningar. Högst uppe har man en betagande utsikt över denna måleriska stad, vars byggnader till stor del är insprängda i den starkt lutande klippväggen. Huvudgatan – ”Bröddan” – är så brant att man förbjuder cykling där under turistsäsongen. Det finns dessutom ett ”gentlemen´s agreement” bland de bornholmska busschaufförerna, vilket innebär att man alltid kör ned mot Gudhjems centrala delar längs den östra infartsgatan, och upp utmed den västra (en nybyggd serpentinväg), för att på så sätt und-vika komplicerade och trafikfarliga möten.

Stadens läge är enastående och finner mera sitt like vid Medelhavet än på  något annat ställe i Skandinavien. Bornholmsförfattaren Martin Andersen Nexö liknade den vid en siciliansk bergsby – en nog så målande och träffande beskrivning. Eftersom klippan absorberar solens värme, uppstår det ett närmast subtropiskt mikroklimat, vilket möjliggör odling av sydländska frukter såsom vindruvor, valnötter, persikor, aprikoser, mullbär och fikon. Förutom den rökta sillen är således staden känd för sina hemkokta fikon och syltade mullbär.

Den vackra miljön och det alldeles speciella ljus, som anses finnas över staden, har gjort att Gudhjem varit mycket eftersökt av konstnärer. Den mest kände av dem, Olof Höst, var tillika infödd bornholmare. Man talar om ”Bornholmerskolen” som ett särskilt begrepp inom det danska måleriet. I den före detta järnvägsstationen finns ett kulturhistoriskt museum med bland annat en permanentutställning med Gudhjem-målarnas verk.

 

 

Vill ni ha personliga tips och undrar från vilket rum havsutsikten är bäst – ja då kan ni även ringa oss på 0411 – 55 87 20.

Hej!

Molslinjen tar över rutten Ystad – Rönne för resor från September. Reser du ut före 1:a Sep och hem efter 1:a Sep så behöver du boka olika rederier och då i 2 steg. Välj enkel utresa med Faergen och hemresa med Molslinien som tillval när du kommer till varukorgen. Ring oss på 0411-558720 eller maila till [email protected] om du behöver hjälp.