Hammershus på Bornholm

 

Hammershus

Bornholms största attraktion

Det verkligt stora utflyktsmålet och något av ett måste för alla besökare på Bornholm utgörs av den mäktiga fornborgen Hammershus. Att få studera ruinerna och njuta av den storslagna naturen är en stor upplevelse i sig. Ännu mer berikande blir besöket om man samtidigt besöker det nya besökscentret, som stått klar sedan påsken 2018.

Hammershus nya besökscenter

Det nya besökscentret ligger 200 meter öster om Hammershus. De två attraktionerna är skilda åt av en stor klippravin. Den nya attraktionen i attraktionen är placerat efter inspiration från ritningar på 1970-talet som gjordes av den internationellt renommerade arkitekten Jørn Utzon. Han satt uppe på klippravinen, som på den tiden bestod av skog, och såg omdelbart den unika utsikten just från den positionen.

Själva byggnaden är utformad så att den smyger sig runt i landskapet. Den är skapat av professorn på Konstakademiens arkitektskola, Christoffer Harlang och Arkitema Architects.

Inne i själva besökscentret finns en lagom stor utställning, som ger en bra bild av historiken kring Hammershus. Flera delar av den är interaktiv, vilket gör det roligt även för barnen.
På besökscentret finns även toaletter, en liten museumsshop och en restaurang där man kan handla lunch, kaffe, glass och lite annat.

Fornborgen – full av historia

Från uppförandet av Hammershus i mitten av 1200-talet och en lång tid framåt, blev borgen ett stridsäpple mellan kungen i Köpenhamn och ärkebiskopen i Lund. Många gånger blev den belägrad, intagen och ödelagd, men återigen uppbyggd. Till sist kom den att användas som statsfängelse.

Fästningen blev en symbol för makten över ön och här bodde dess högsta myndighetsperson – en guvernör eller kommendant. Härifrån indrevs också de skatter och andra avgifter som kungar, ärkebiskopar, lübeckare och svenskar ansåg sig ha rätt att ta upp av den bornholmska befolkningen. Storhetstiden var förbi 1683 och man började plundra borgen på sten och annat värdefullt för att kunna uppföra Christiansös fästning samt så småningom också Kastellet och Huvudvakten i Rönne. Dess öde beseglades definitivt, då det även blev möjligt för privatpersoner att använda Hammershus som ”stenbrott”. Förfallet stoppades först 1814 och åtta år senare genomfördes Danmarks första naturfredning omfattande den ruin som återstod av den en gång så stolta borgen.

Det finns mycket som tyder på att Jacob Erlandsen, ärkebiskopen i Lund, ville skapa en motvikt till kungens Lilleborg, då han under en orolig period i Bornholms historia lät uppföra Hammershus nära öns nordspets. Exakt vilket år bygget påbörjades vet man inte. Christoffer I klagade emellertid år 1256 över att ärkebiskopen, utan att ha rätt därtill, hade uppfört en borg på Bornholm. Detta förnekade dock Jacob Erlandsen, och hävdade att han endast hade förbättrat befintliga byggnader på platsen. 

Borgens äldsta delar, Manteltornet och den inre borgmuren, är byggda av ohuggen eller kluven granit och kalksten. Under senare tillbyggnader, exempelvis lübeckarnas under 1500-talet, har delar av murtegel tillfogats. Sålunda blev Manteltornets tre översta våningar påbyggda under Lübecktiden. Tornet var avsett både som försvarsanläggning och herrskapsboning. Det bör ha varit en trång och dyster bostad, där bara smala öppningar lät dagsljuset slippa in. Fortfarande kan man på Manteltornet se flera typiska medeltida försvarsanordningar; vid dörren finns en skåra för en fallucka och på insidan hål till fällbommar.

Bo nära Hammershus och vacker natur

Pension Langebjerg

Gemytligt pensionat med stora utomhus arealer. Ligger vid uppfarten till Hammerfyr. Här i från kan man gå den vackra vandringsleden till Hammershus. 

Tines Gjesthuz

Perfekt ställe för aktiv semester, och nära Hammershus. Antingen kan man gå av vandringsled eller cykla. 

Hotel Sandvig Havn

Vacker bygnad med fina rum på hamnen. Man kan följa den vackra vandringsled som går nedan för hotellet och följer kusten upp till Hammershus.