fakta

Undrar du var man kan hyra cykel, hur man gör med sitt bagage, varifrån båten går? Här hittar du svaren på alla dina frågor om solskensön - Bornholm

En liten Bornholmsguide – Allt du behöver för en smidig resa. Lite historisk fakta hittar du också bland alla våra tips!

 

Bornholm

 

Namnet Bornholm nämns första gången i en anglosaxisk reseskildring från omkring 890 E kr, men det finns arkeologiska spår av människor ända från ca 8000 F kr. Boplatsfynd, gravfynd och enstaka fynd av redskap finns på Bornholms museum i Rönne.Bornholms strategiska läge mitt i Östersjöns handelsleder gav ön rikedomar som lockade till strandhugg och invasion. På 1200 talet fångades sill i oerhörda mängder runt kusterna. Detta resulterade i att städer och marknadsplatser växte upp längs kusterna och Bornholm blev därför ett lockande resmål för grannländerna.Fornminnen, ingen dansk provins kan visa upp så många olika fornminnen som Bornholm. De äldsta synliga lämningarna från människors liv på ön är dösar och hällkistor, som utgör gravmonument från yngre stenåldern.

Sevärdheter

Den gamla miljön med färggranna korsvirkeshus och slingrande små gator är oftast den första bild man får av ön. Men här finns också historia om bombningar under andra världskriget, blodiga frihetskrig och fångenskap. Kyrkorna har periodvis varit en tillflyktsort för ortsbefolkningen. Blånande hav, som inramar brant klippkust kombinerat med fantastiska sandstränder, där sanden en gång använts i timglas samt böljande rapsfält och doftande kaprifol tävlar om besökarnas beundran tillsammans med fikon och mullbärsträd, vilka främst finns att beskåda i städerna Gudhjem och Svaneke.

Aktiviteter

Smaken är olika som det så riktigt heter. En del vill vara aktiva och cykla runt på de fint anlagda cykelvägarna, vilka korsar ön på alla håll och kanter. Andra vill lägga ut sin filt på en varm klippa eller i den vita sanden och bara njuta.

Fantastiska vandringsleder finns längs med kusten eller inne i de med danska mått mätt djupa skogarna.
Men att bara få ligga i en solstol med en bra bok är heller icke fel.

Christiansö

De flesta av oss lever i ett brusande samhälle och då kan det kännas befriande att ta en båttur ut till Christiansø. Här bor människor året runt i harmoni med väder och vind.

Man flyttas långt tillbaka i tiden, även om man här ute trots allt har de flesta bekvämligheter.
Ett danskt smørrebrød på det lilla gæstgiveriet omringat av ett blått hav blir ett minne för livet. Några väljer att övernatta i något av de få rum som finns till uthyrning.

Restauranger

På hela ön finns ett stort utbud av matställen i olika prisklasser och med helt olikartade utbud och serveringssätt. Välj mellan förstklassiga restauranger, enkla små ställen eller ett sillrökeri, där man äter med fingrarna. En rød pølse med bröd och rostad lök smakar heller aldrig fel. Vem kan motstå ett danskt smørrebrød, som dignar under diverse läckerheter eller en gyllengul sill med grovt salt på rågbröd. Varför inte en skaldjursbuffé, där intet saknas. Grönmögelosten Sct Clemens från det lilla mejeriet i Klemensker smakar självklart bäst med rågkexen, som bakas i Åkirkeby.

 

Glass

Enligt sägnen fanns det ett troll, som hette Krølle Bølle och som en gång levde uppe vid Hammershus. Vad som är rätt eller fel vet man inte. Sct Clemens Mejeri förtäljer inte historien, men trollet har idag fått ge namn till en glassfabrik. Vi kan varmt rekommendera en strut full av god glass toppad med sylt, grädde och som kronan på verket en rejäl chokladskumbulle.

KOntakta oss