cykelvägar på Bornholm

cykelvägar på Bornholm

Välkommen till Bornholm - ett paradis på två hjul

Rønne – Hasle – Allinge

Cykelturen går via en fin cykelväg från Rønne genom Blykobbe Plantage till den lilla staden Hasle, som mest består av en liten hamn och en affärsgata. Norr om Hasle cyklar man genom de små fiskelägena Helligpeder och Telgkås. Den lilla bilvägen slutar vid Gines Minde men cykelvägen fortsätter genom en imponerande klippkust till en 115 meter lång trappa vid Jons Kapel.
Här blir det att kånka på cykeln, inte helt enkelt om man har en anhängare med. Då är det kanske bättre att välja en annan väg.
Efter de stela klipporna vid Jons Kapel fortsätter turen genom detta imponerande stenlandskap förbi granitbrottet Ringebakkerne, fiskeläget Vang och sedan Slottslyngen, som skogen på vägen upp mot borgruinen Hammershus kallas.
Hammershus har en både blodig och spännande historia och man slutar aldrig förundras över hur människor har lyckats bygga detta imponerande byggnadsverk på denna ganska otillgängliga klippa. Vandra runt bland alla byggnader, beundra utsikten och är det klart väder kanske du ser den svenska kusten vid horisonten.
I Sandvig finns det en liten sandstrand om man är sugen på ett dopp efter en dag på cykel. Båda städerna har många små trevliga restauranger där man kan njuta av en god måltid.
Detta är en bra sträcka, som de flesta klarar under en dag. Vi tycker därför det är perfekt att bo en natt eller två i Allinge eller Sandvig.

 

Våra favoriter i Allinge-Sandvig

Hotel Sandvig Havn

Vacker byggnad placerad mitt i Sandvig Hamn. Från vissa rum kan man njuta av soluppgången över Östersjön. Två minuter till stranden och trevligt café i bottenvåningen på hotellet.  

Tines Gjestehuz

Gemytligt pensionat i Sandvig, som har erfarenhet av cykelturister sedan över 10 år. Fräscha rum och hög, personlig service av ägaren Tine. Man kan nå Sandvig till fots på 5 minuter. 

Hotel Allinge

Större i hotell i Allinge med nya ägare. Det finns rum i både huvudbygnaden, trädgården och i annexet. Restaurang som erbjuder varierad, god mat. En minuts gång från Allinge Torg. 

Allinge – Gudhjem – Svaneke

Denna cykeltur följer kusten som är en av öns vackraste. Den är cirka 30 kilometer lång och man kan antingen välja att övernatta i Gudhjem eller cykla vidare till Svaneke. Båda städerna är oerhört charmiga och oavsett var man väljer att övernatta så är det viktigt att besöka båda. Trånga gränder och underbara korsvirkeshus slåss om att hänföra besökarna.
Under cykelturen kommer ni att passera forntidslämningar, en vacker klippkust, sprickdalar och inte minst det 12 meter djupa Randkløve Skår.

I Rø vid Helligdomsklipporna finns det fantastiska Bornholms Konstmuseum. Både själva byggnaden och inte minst dess innehåll av vackra konstverk är verkligen värd ett besök. Är man konstintresserad så får man sitt lystmäte tillgodosett i Gudhjem. Här finns förutom ett litet Oluf Høst museum även ett Gudhjem museum som är inrättat i den gamla järnvägsstatonen. Precis utanför Gudhjem finns Melstedgård Lantbruksmuseum. En fyrlängad gård som visar hur ett lantbruk drevs förr i tiden. Här flyger timmarna snabbt iväg oavsett om man är ung eller gammal.
Man brukar säga att Gudhjem har ett speciellt ljus som i alla tider dragit till sig konstnärer av olika slag. Den lilla staden klättrar längs klipporna och det finns en förbudsskylt som visar att man ej får cykla ner i Gudhjem.

Rønne – Almindingen – Gudhjem

En cykeltur genom Bornholms (med danska mått mätt) stora vackra skog Almindingen bjuder på många olika upplevelser.
På vägen ut från Rønne följer man det nedlagda järnvägsspåret som gick mellan Rønne och Nexø till Robbedale. Efter Vestermarie kommer man in i Almindingen. Till ytan är det Danmarks femte största skog och förr i tiden var det gemensam betesmark för kreatur.
På 1800-talet blev skogen inhägnad och uppodlad av skogvaktare Hans Rømer.
Rytterknaegten är öns högsta punkt så ett stopp här för att beundra utsikten är inte fel.
På cykelturen mot Gudhjem kommer man till Österlars Rundkyrka. En mycket speciell kyrkobyggnad med sin runda form och svarta spetsiga tak.
Kyrkan är från 1100-talet och är den största av öns fyra rundkyrkor. Gör ett besök och hör den spännande historien om hur kyrkan använts även till försvarsborg under krigen.
Efter kyrkan kommer du strax efter till Kobbeådalen och vattenfallet Stavehøl som är en av öns spännande sprickdalar.
Övernatta i charmiga Gudhjem som erbjuder många olika inkvarteringar och restauranger.
Kanske en båttur ut till Christiansø kan locka?

Till sammans med Bornholms största cykeluthyrare erbjuder vi ett stort sortiment av cykelvarianter. Boka innan avresa för att få bästa pris och säkerställa att cykeln står klar vid ankomst.

Vi har citybike, mountainbike, tandem, racer, el-cykel och mycket mer. 

Allinge – Almindingen – Åkirkeby

En cykeltur som startar i de norra delarna av ön och slingrar sig ner genom mitten av ön. Landskapet på Nordbornholm är av ett mycket omväxlande slag. Att cykla i detta område kan kännas krävande men också mycket givande. Vid Allinge har bronsålderns invånare gjort sina hällristningar direkt på klipporna.
Olsker Rundkyrka ligger 113 meter över havet, byggd som kyrka, fästning och som en trygg plats för befolkningen.
Vid klart väder kan man under turen skymta Christiansø med sin fästningsanläggning i horisonten.
När du kommer till Rutsker Højlyng så gör ett besök vid Rokkestenen och se om det går att få denna gigantiska sten att röra sig. Turen går vidare genom Spelling Mose och Rø plantage och därefter kommer man in i skogen Almindingen som bland annat kan skryta med att ha Danmarks minsta travbana.

Rønne – Rø – Helligdommen

En cykeltur på de gamla järnvägsspåren.
Vid 1900-talets början fanns det en tågförbindelse mellan Rønne och Sandvig samt Gudhjem och Nexø. Järnvägen fanns kvar ända fram till 1968 och det är på dessa gamla järnvägsspår som man färdas på denna cykeltur.
Första delen följer den gamla banvallen från Rønne till Nyker. Glöm inte spana efter öns minsta rundkyrka som nästan ser ut som en liten gräddbakelse där den ligger.
Efter Klemensker som stoltserar med ett mejeri, där det tillverkas världsberömd ost, fortsätter färden via de gamla banvallarna. Vid det dramatiska Kleven går cykelvägen genom stela klippväggar till det frodiga Spelling Mose. Från Rø går vägen nedåt mot Bornholms Konstmuseum och Helligdomsklipporna med sina imponerande klippformationer.
Övernattning är närmast i Gudhjem som ligger söderut eller i Vang som är en bit bort.

Rønne – Almindingen – Årsdale

En cykeltur som bjuder på vacker natur och spännande historia.
I skogen Almindingen passerar du Gamleborg, som blev en tillflyktsplats i början av vikingatiden. Man passerar även 
Lilleborg som är från 1150 och var kungens borg på den tiden precis som Hammershus var ärkebiskopens säte. Ølene är ett fridlyst område där allmänheten inte har tillträde, men kanske det går att skymta både rovfåglar, änder, gäss och ibland stora tranor.

Efter Ølene kommer man till Paradisbakkerne som är ett unikt landskap med många sprickdalar.
Gör ett besök i den vackra Aarsdale Mølle när du når kusten. Möllan är fortfarande i funktion. Aarsdale är en liten fiskeby som fortfarande kan stoltsera med en aktiv hamn.
Svaneke ligger inte så långt bort och här finns charmiga övernattningar.