städer på bornholm

städer

Byar och städer på Bornholm

Rönne

Hotellen är belägna i den sydvästra delen. Rönne är Bornholms största stad och här bor ungefär en tredjedel av öns cirka 42.000 invånare. Orten har anor från 1200-talet, då den växte fram ur ett fiskeläge beläget mellan två naturliga rev. Idag utgör hamnen ett dominerande inslag med sin livliga handels- och passagerarsjöfart samt sina frekvent förkommande kryssningsankomster.

 

Hasle

Hasle är en stad på Bornholms västkust, 1,2 mil norr om Rönne. Hasle har troligen fått sitt namn genom de hassellundar, som fanns i området i forna tider. Staden är mycket gammal. Redan 1149 kallades omgivningen ”Hasle Herred” och driftiga skeppare och köpmän förstod tidigt att ”dra” inlandsborna till sig för att bedriva handel. Hasle var berömt för sina utmärkta morötter och goda potatis samt - inte minst - för sitt ”eldande brännvin”.

Allinge Sandvig

När du bor på hotell i Sandvig är du i gränslandet mellan de Sandvig – Allinge – vid Madsebakke – finns Bornholms största hällristningsfält. Nedanför, alldeles vid havet, har man valt att placera skolan, som därmed har fått ett både vackert och unikt läge. Vid hamnen i Sandvig ligger den gamla rådstugan, vilken en gång var säte för tinget samt tjänstgjorde som vakt- och arresthus. 

 

Dueodde

Dueodde är Bornholms sydligaste spets. Öns största dynfält utgör udden som är ett mycket välbesökt turistmål. Det besöks främst för sin erkänt fina vita sand. Området var förr ett sandflyktsområde, men växtlighet har planterats för att förhindra detta. Området är idag fridlyst. Dueodde Ferielägenheter. I ett tilltalande klitter- och flysandsområde samt vid en av Europas finaste stränder ligger detta fräscha lägenhets hotell. Smakfullt inrett och varje rum har antingen balkong eller terrass. Gillar man bad och natur, så är läget perfekt.

 

Gudhjem

Gudhjem, ”Gudarnas hem”, är en ort på nordöstra Bornholm. Den äldsta bebyggelsen ligger vackert belägen på sluttningen ner mot den pittoreska hamnen och längs gatorna ner till hamnen hittar man många mysiga restauranger och små specialbutiker. Nere i hamnen finns dessutom en välbesökt godis och glassbutik där man kan köpa Bornholms, om inte Danmarks eller Europas största glass. I hamnen finns också välbesökta glasblåserier där man som besökare kan beskåda hela tillverkningsprocessen. Det finns ett flertal hotell i Gudhjem. Här hittar du Hotell, Pensionat, Lägenheter och Camping.

Snogebäck/Balka

Nordost om Dueodde ligger ett litet spännande fiskeläge, Snogebæk. Det är en liten idyll med pittoreska fiskarstugor, trevliga restauranger och en ovanlig öhamn med broförbindelse mot land. De gamla fiskarna träffas stadigt vid hamnen och finner trevnad på ”ljugarebänken”. Miljön är bevarad genom generationer, och befolkningens anknytning till havet och fiskeriet är uppenbar. Men även om äldre tider framstår som levande i Snogebæk, är samhället i stadig utveckling. Mitt i fiskelägets avslappnade atmosfär blomstrar exempelvis ett rikt handels- och konsthantverkarliv.

Boka idag

Paketera själv eller välj något av våra färdiga paket till din vistelse på solskensön - Bornholm